top of page
IMG_4359.jpg

SALON INTERNATIONAL DE L'AGRICULTURE 2024 PARIS

Szakmai Út: Welcome

Beszámoló

Új célok, új csapat, új arculat a magyar Fehér-kék Belga Tenyésztők Egyesületénél!

Az elmúlt hónapokban a magyar Fehér-Kék Belga Tenyésztők Egyesületénél elkezdődött megújulás és szemléletváltás részeként az új szakmai stáb kiemelt szempontként kezeli a fejlődést és a nemzetközi kapcsolatok építését. A múlt héten két nagyon intenzív szakmai napot tölthettünk Franciaországban a  60. jubileumi Salon International de l'Agriculture – 2024 nemzetközi állattenyészutési kiállításon. Franciaországban ez a második legnagyobb állattenyésztési kiállítás a Sommet de l'Élevage után. A Fehér-Kék Belga Tenyésztők Egyesületét Faller Gábor tenyésztő és elnök, Faller Réka kommunikációs és arculati menedzser és Dr. Pósa Roland szakmai tanácsadó képviselte ezen a világszintű tenyésztői eseményen. A kiállítás méreteit jól reprezentálja, hogy a francia főváros, Párizs 9 napos rendezvényeként több mint 600.000 látogatót vonzott. A rendezvény a Paris Expo Porte de Versailles kiállítási központban kerül megrendezésre, amely 36 hektáron terül el és ebből 20 hektár zárt kiállítási csarnokkal rendelkezik. A kilenc nap alatt a büszke tenyésztők kb. 4000 állatot mutattak be, világszinten egyedülálló fajta felhozatallal. Franciaországnak igen gazdag a tenyésztett és tartott szarvasmarha fajtaösszetétele. Közel 40 féle saját fajtát tartanak nyilván, amelyek mellett más országokból származó fajtákat is tenyésztenek. A fehér-kék belga  - Blanc-Bleu or Belgian Blue fajtát kb. 100 tenyésztő tartja az országban igen magas genetikai minőségben, így a belgiumi populáció mellett a francia genetikai bázis tekinthető még a legjelentősebbnek nemzetközi viszonylatban. 

A francia tenyésztőkkel Faller Gábor magyar tenyésztő, egyesületi elnök már pár éve jó kapcsolatot ápol, többek között minőségi állatok Magyarországra történő importálásával alapozva ezt meg. Hatalmas élmény volt élőben először látni egy olyan kiállítást, ahol a jelenleg világfajtának számító fehér-kék belga franciaországi elit egyedeit szemlélhettük meg. A fajtában csak nőivarú állatokat hoztak el a tenyésztők bemutatni, több korcsoportban. A kiállítás fajtagyőztese egy fiatal fehér-kék színváltozatú, ígéretes jövő előtt álló 15-20 hónapos korcsoportban induló Tokio nevű üsző lett, a EARL du Chateau tenyészetből. A kiállítás többi első helyezéssel díjazott fehér-kék belga állata pedig az alábbiak voltak:    

  • 20-23 hónapos üszők csoportjában a Tranquille nevű, fehér-fekete színváltozatú üsző, az EARL La Ferme des Parquets tenyészetből

  • fiatal teheneknél a Réglisse nevű, fehér-kék színváltozatú tehén, Sylvain Cauchy tenyészetéből

  • idős tehenek között a Juliette nevű, fehér-fekete színváltozatú tehén, a GAEC Dubourg tenyészetből

  • borjas tehén kategóriában a Supreme nevű, fehér-kék színváltozatú tehén a fehér-fekete színváltozatú gyönyörű üsző borjával, a GAEC of Beslay tenyészetből

  • vágó tehén kategóriában az Objective nevű fehér-kék színváltozatú tehén, a GAEC de l’Humeau tenyészetből.

A kiállítás ideje alatt nagyon hasznos szakmai beszélgetést folytathattunk több francia és belga tenyésztővel, szaporítóanyag forgalmazó céggel. Többek között megbeszélést folytattunk Cyrille Guitettel a francia Grand-Quest területi kék-belga tenyésztők egyesületének elnökével, valamint a Belgian Blue Cattle International és a Belgian Blue Group cég vezetőivel, amely két cég meghatározó genetikai központként működik az anyaországban, Belgiumban és az egész világra kiterjedő szakmai-kereskedelmi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. 

Reméljük, hogy e rövid, de igen tartalmas szakmai kitekintés hozzájárul a fajta magyarországi fenntartásához, népszerűsítéséhez és tenyésztésének a minőségi fejlődéséhez!

Szakmai Út: Text
Szakmai Út: Pro Gallery
bottom of page