top of page

A JAPÁN FEKETE WAGYU

Japánban a Krisztus után 2. század óta ismert őshonos igavonó szarvasmarha hosszú századokon keresztül táplálékként nem szolgált. A Meiji dinasztia hatalomra kerülésével, nyugati mintára divatba hozták a marhahúsfogyasztást. 

A japán feketén belül ismert 4 vérvonal közül a világban csak 3 érhető el.

Tajima vérvonal
Hyōgo prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Devon, Brown Swiss

Kedaka vérvonal
Tottori prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Brown Swiss

Shimane vérvonal
Shimane prefektúrában alkalmazott keresztező fajták: Shorthorn, Devon, Brown Swiss, Simmental, Ayrshire

1000052769.jpeg
A Japán Fekete Wagyu: Image
1000052763.jpeg

A világ legdrágább szarvasmarha húsa

A japán fekete wagyu szinte az egész világon ismert. Eredetileg igás állatként vették hasznát, ma már a márványozott húsa az ami különlegessé teszi.
Négy fajtája létezik, ezek közül a legelterjedtebb a japán fekete. 
Húsuk telítetlen zsírsavakban gazdag (omega-6 & omega-3), ez adja a hús márványozottságát. A megfelelõ minõség eléréséhez nagyon sok múlik azon, hogy milyen körülmények között nevelik fel az állatot. A minõséget egytõl ötig terjedõ skálán állapítják meg. A márványosság mértékét, a hús színét és a textúrájá vizsgálják. A márványozottságot 12 osztályba sorolják. A legmagasabb szint az A5. Húsa bársonyos állagú amely vajszerūen olvad a szájban.

A Japán Fekete Wagyu: Our Farm
1000052775.jpeg

Magyarországi Státusz

A jelenlegi indító állományunk alapján, Magyarországon, a szarvasmarha fajon belül japán fekete wy fajtatiszta populáció tenyésztése az alapvető célkitűzésünk.
A fajtába tartozó egyes vérvonalak keresztezését alkalmazzuk (Tajima, Kedaka, Shimane).
A különböző fajtakeresztezéseket a piaci tapasztalatok alapján nem vetjük el az aktuális vérhányad szigorú regisztrációja és tanúsítása mellett. Szaporítóanyag természetesen csak fajtatiszta termelhető, és forgalmazható.
Megjegyzendő, hogy a „fajtatiszta” megjelölést a wagyu fajtánál megelőzi egy „tisztavérű” kategória, amely a mindkét nemben a felmenő ágon a japán származását jelenti.

A Japán Fekete Wagyu: Image

Vérmérséklet

A wagyu rendkívül jól kezelhető fajta. Keresztezés okán fellépő agresszív viselkedés elfogadhatatlan. A rossz vérmérséklet egyben a márványozottság mértékét is rontja.

Szarv

A wagyu szarvalt fajta. A szarvtalanítás erősen javallott.

Genetikai vagy születési hibák

  • túlizmoltáság (culard jelleg)

  • farkastorok,

  • arthrogryposis,

  • törpenövés,

  • vérzékenység,

  • bénulás,

  • mannosidosis

Kültakaró és bőr

A szőrzet rövid, puha tapintású, a bőr pigmentált. A szőrzet és a bőr puhasága erős korrelációban áll a hús márványozottságának fokával.

Szín

A Wagyu színe egyszínű fekete. A wagyu születésekor sötét barna színnel bír, amely a növekedés során befeketedik. A barna szín a Tajima vonalak esetében kifejlett korra is megmaradhat. Foltos arcszínnel a fajtatiszta állat nem bírhat (tőgy alatti fehér foltok tolerálhatók).

Testalkat és izomzat

A wagyu közepesen keretes rámájú típus (4-6 pont értékkel). A tenyésztés során kerülni kell a kis rámájú típus felé regressziót.

Testfelépítés

A Wagyu vérvonalai Japán viszonylagos földrajzi izoláziójában alakultak ki, ennek megfelelően az egyes genetikai vonalak tekintetében eltérések vannak. Mindazonáltal a szarvasmarha fajra jellemző láb-, csüd-, köröm- és tőgyszilárdság, valamint a könnyű borjazás a fajtában megfigyelhető. A láb- és körömszilárdság különösen fontos a hosszú hízlalási időszak miatt. A csípőcsont magas elhelyezkedése és a tejelő tehenekre emlékeztető finom csontszerkezet a Wagyu sajátossága, különösen a Tajima vonalban. A többi szarvasmarha fajtához kisebb rövidebb fej és szélesebb szemek közötti távolság figyelhető meg.

Standardok

  • születési súly: 28 kg

  • választási súly: 200 nap/160 kg

  • 10 hónapos súly: 285 kg

  • kifejlett kori súly: tehén 550 kg/ bika 630 kg

  • vágási életkor: 36 hónap

  • napi súlygyarapodás a hízlalási időszakban: 0.6 kg/nap

Egyéb jellemzők

A fajta 8-9 hónapos életkorban ivarérett. Az üszőknél cél a 24 hónapos korban történő első ellés elérése. Az embriómosást a 350 kg súly elérésekor kezdik, ez kb. 14 hónapos kort jelent.

A Japán Fekete Wagyu: List
1000052774.jpeg
A Japán Fekete Wagyu: Image

Törzskönyvi Szabályzat

Az „A” törzskönyvbe sorolás feltételei:

  •   AF : Tisztavérű (fullblood): japán felmenőkkel rendelkező wagyu kerülhet ide.

  • „A-1” : Fajtatiszta japán fekete wagyu 3 ősi soros pedigrével

  • „A-2”.: 93,75 japán fekete wagyu vérhányadú egyed fajta-átalakító keresztezés fázisában.

A „B” törzskönyvbe sorolás feltételei:

Apa tisztavérű vagy fajtatiszta japán fekete wagyu


A tenyészállat minősítés módja

Nőivarban:

  • Küllemi megítélés, ezen belül kiemelt figyelemmel a lábszerkezetre,

  • első elléskori életkor,

  • ellés lefolyása,

  • születési súly

  • újravemhesülési idő,

  • borjúnevelő képesség a 200 napos választási súlyban

Hímivarban:

  • Küllemi megítélés, ezen belül kiemelt figyelemmel a lábszerkezetre,

  • Születési súly,

  • 200 napos választási súly

  • Herekörméret éves korban,

  • Súlygyarapodás STV-ig

  • Súlygyarapodás STV alatt

  • Egy életnapra jutó élősúlytermelés


STV lefolyása

8 hónapos korban előválogatás az és együtt tartás az addigi teljesítmény és küllem alapján;

  • STV indítás, (bemérés) 9-11 hónapos korban;

  • STV zárás és értékelés 12-14 hónaposa korban;

  • STV alatt abrakra koncentrált takarmányozás

BREEDPLAN adatok szolgáltatása

Az STV zárásakor a minősítést legalább 3 tagú bizottság végzi, amelynek kötelezően tagja az Egyesület mindenkori tenyésztésvezetője, valamint az MgSzH delegált képviselője

Vágás utáni minősítés

  • S/EUROP minősítés;

  • Objektív mérések: Hasított féltestek aránya, márványozottság, testüregi faggyú, lábvégek súlya, kereskedelmi darabolás szerinti húsrészek aránya;

A teljesítményvizsgálat rendje:

A wy fajta az egészen különleges húsminőséget jelenti a szarvasmarha fajon belül. Természetesen e minőségnek a létrehozása, mint általában minden más tenyésztői munka, tudatos emberi tevékenység eredménye. A célkitűzés, első helyen, a hús fokozott márványozottságának elérése, vagyis a szarvasmarha fajra általában jellemző intramuszkuláris zsír arányának fokozása volt.
Köztudott, hogy húsféleségekben az íz-anyagok elsősorban a zsírmolekulákhoz kötődnek, ezért a fokozott márványozottság a gasztronómiai érték növekedésével jár.
A cél elérésének azonban ára van, aminek az ár:érték arány optimalizációja során az értékben is érvényesülnie kell.
Az érték kétségtelen. Olyannyira, hogy a szaporítóanyag és a tenyészállat iránti kereslet dinamikusan nő és az ebből készült steak ára szinte megfizethetetlen.
Az ár tekintetében viszont számolni kell azzal, hogy nincs extra küllemi követelmény, továbbá nem fokozható öncélúan például a súlygyarapodás, hiszen 3 éves kor előtt nem célszerű levágni a hízóállatot (vö.: fajtastandardok).

Az egyedi teljesítmény értékelése a 2. számú mellékletben a következők szerint kerül összefoglalásra
( a melléklet a  tenyészbikák Származási Igazolásának is melléklete):

A kizáró jellegű küllemi hibákkal (amelyek a küllemi leírásban szerepelnek) terhelt egyedek nem minősíthetők.

Az STV objektív mérési eredményeit a mért vagy korrigált adatok tekintetében az egyed STV csoportátlaghoz viszonyított arányán keresztül mutatjuk be, amely táblázatos formában jelzi egy-egy STV csoport belső rangsorát és ugyancsak jelzi a genetikai előrehaladás trendjét is.

A vizuális megítélés tárgya, egyes konstitucionális tulajdonságok mellett kitér a bőr finomság értékelésére is, amely szoros korrelációban van a hús márványozottságával.

A hosszú hizlalási időszak szükségessé teszi, a hibátlan konstituciót és különösen a korrekt lábszerkezetet. A 3. számú melléklet szerinti „Minősítő Lap” foglalja magában a 9 pontos osztályozás kategóriáit. Az ábrák szerinti besorolás négy osztály szerint jelenik meg a következők szerint:

  • 5 pont A-1

  • 4-6 pont tenyészbikáknál A-2

  • 3-7 pont teheneknél A-2

  • 1 és 9 pont, selejtezésre.

A teljesítményvizsgálat az STV harmonikusan illeszkedik a BREEDPLAN rendszeréhez

Az apaállat mesterséges termékenyítési feltételei:

A következő követelmények azokra a regisztrált bikákra vonatkoznak, amelyek értékesített spermájából regisztrált borjakat várnak. A bikát a következő esetben fogadja el az Egyesület mesterséges termékenyítésre:

  • az állat három ősi soros (négy generációs) származási igazolása

  • tisztavérű vagy fajtatiszta vérhányad,

  • DNS igazolás vagy archivált minta igazolt megléte;

  • Tenyésztésre jelöltként importált növendék bikák és hazai tenyésztésű egyedek esetén ÜSTV eredmény besorolás szerint


Tenyészérték becslés: BREEDPLAN szerint Ausztráliában

Herceghalom, 2011. 09.25.
Összeállította:
Dr. BÖLCSKEY Károly                                           ZICHY Mihály
Egyesületi tenyésztésvezető                               Állomány  tulajdonos, egyesületi tag :
Fordításban közreműködött: TISLER István

A Japán Fekete Wagyu: Text
bottom of page